REVIEW | Dordogne

Reviews

ΤΙΤΛΟΣ: Dordogne

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 13 Ιουνίου 2023

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: Un Je Ne Sais Quoi Umanimation

ΕΚΔΟΤΗΣ: Focus Entertainment

ΕΙΔΟΣ: Adventure

Έχοντας μπει σε summer mode, ο χρόνος που κάποιος θα αφιερώσει σε παιχνίδια είναι σαφώς λιγότερος. Όμως κάπου εκεί, ανάμεσα στα μπάνια και τις εξορμήσεις, πάντα θα ξεκλέψουμε λίγο χρόνο να ασχοληθούμε με ένα χαλαρό παιχνιδάκι.

Και εδώ μας συστήνεται το Dordogne, ένα φρέσκο καλοκαιρινό adventure παιχνίδι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με μηχανισμούς απλούς, χρώματα ζωγραφισμένα σε ακουαρέλα και μια ιστορία σύντομη αλλά με μπόλικη δόση νοσταλγίας.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή:

Η ιστορία μας ξεκινά με την 32χρονη Mimi το 2002 να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς της(Nora), στο Dordogne της Γαλλίας, για να ανακτήσει τις παιδικές της αναμνήσεις και να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα πώλησης που υπάρχει με το σπίτι. Μέσα από γράμματα που τις έχει αφήσει η γιαγιά της σε συγκεκριμένα σημεία, η Mimi μεταφέρεται νοητά στα ανέμελα παιδικά χρόνια, όπου και περνούσε τις διακοπές της ως ένα ζωηρό 10χρονο, έτοιμο να εξερευνήσει το καθετί. Από ένα απλό περίπατο στο ρυάκι μέχρι την εξερεύνηση ενός λόφου, η ζωή της είναι γεμάτη όμορφες στιγμές, που κρύβουν όμως και μια παράλληλη ιστορία με βαθύτερο νόημα, πληγές ανοιχτές, αλλά και ένα αναπάντεχο φίλο καθοριστικό για την εξέλιξη της ιστορίας.

Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, είναι η απλότητα της κίνησης του χαρακτήρα πάνω στα όμορφα 2D τοπία, έχοντας βάση τις νερομπογιές και η διαφοροποίηση των μηχανισμών επίδρασης του κόσμου και των αντικειμένων, σε σχέση με άλλα παιχνίδια ίδιου είδους. Για παράδειγμα, εάν θέλουμε να ανοίξουμε μια τσάντα, δεν αρκεί να πατήσουμε ένα κουμπί, αλλά θα πρέπει να μετακινούμε και το left stick προς τα πάνω (σαν να κάνουμε την κίνηση δηλαδή), για να βάλουμε νερό εκτελούμε συνδυαστικά πάτημα κουμπιού και μετατόπιση left stick κλπ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι λέξεις που “μαζεύεις” καθώς περπατάς και βρίσκονται σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού. Αν και δεν έχουν επίπτωση στην ιστορία παρά μόνο στους διαλόγους, θα μας χρησιμεύσουν στο Binder που αποκτούμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο το λεύκωμα αυτό (Binder) εμπλουτίζεται και από άλλα συστατικά, όπως αυτοκόλλητα που βρίσκουμε διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίες που βγάζουμε με την φωτογραφική μηχανή, αλλά και ήχους που συλλέγουμε με τη συσκευή ηχογράφησης(σ.σ. εν έτη 1980 λεγόταν κασετοφωνάκι!). Ιδιαίτερα χρήσιμη συσκευή, αφού σε αυτήν η Mimi μπορει να ακούσει κασέτες που μαζεύει από διάφορα σημεία του παιχνιδιού και προσδίδουν παραπάνω νόημα στην ιστορία στο παρασκήνιο.

Το Dordogne διαρκεί 3,5 με 4 ώρες και τα επιτεύγματα είναι σχετικά εύκολα να γίνουν, πάρα ταύτα υπάρχουν μερικά missables που χρειάζονται προσοχή. Σίγουρα μια δροσερή καλοκαιρινή επιλογή για χαλαρό παιχνίδι, που θα θυμίσει σε όλους τα παιδικά τους χρόνια, πως κάθε στιγμή πρέπει να την ζεις στο έπακρο, αλλά παράλληλα θα διδάξει ότι τα πράγματα έχουν 2 όψεις και θέλει ψυχραιμία και υπομονή για να βρεις την αλήθεια.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση