REVIEW | Figment 2: Creed Valley

Reviews

Τίτλος: Figment 2: Creed Valley

Hμερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 9 Μαρτίου 2023

Δημιουργός: Bedtime Digital Games

Εκδότης: Bedtime Digital Games, 4Divinity

Είδος: Action-adventure 

Κατά την πρώτη γνωριμία με το Figment 2: Creed Valley, είναι όπως το διαφημίζουν: ένα παιχνίδι action-adventure που διαδραματίζεται μέσα στο ανθρώπινο μυαλό, πολεμώντας bosses σε μουσικές μάχες και λύνοντας γρίφους στην πορεία. Τα παραπάνω στοιχεία τα υλοποιεί καλά και όμως, εμβαθύνοντας περισσότερο στο παιχνίδι και την ιστορία, υπάρχουν πολλά περισσότερα εδώ που πολλοί παίκτες θα βρουν συναρπαστικά και διασκεδαστικά.

Το Figment 2: Creed Valley δημιουργήθηκε και εκδόθηκε από την Bedtime Digital Games και διαδραματίζεται μέσα στο μυαλό ενός άνδρα εργαζόμενου που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα για τη οικογένειά του. Εδώ αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Dusty, μιας προσωποποίησης του θάρρους, μαζί με τη σύντροφό του Piper, που αντιπροσωπεύει την αισιοδοξία- καθήκον τους είναι να καταστρέψουν τους εφιάλτες, τις προσωποποιήσεις του φόβου και της αμφιβολίας, ώστε να μην προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Η τελευταία τους αποστολή τους οδηγεί στην Κρηντ Βάλεϊ, την πατρίδα της ηθικής πυξίδας, η οποία έχει διαλυθεί από τον Τζέστερ, μια δικέφαλη φιγούρα που συνοδεύεται από μια ομάδα υποτακτικών. Ο Ντάστι και η Πάιπερ αναλαμβάνουν να επιδιορθώσουν την ηθική πυξίδα και να σταματήσουν τον Τζέστερ προτού το μυαλό του άνδρα καταστραφεί ανεπανόρθωτα.

Αν και πρόκειται για τη συνέχεια, το παιχνίδι σας φέρνει σε ρυθμό από νωρίς. Στην πραγματικότητα συμβαίνουν δύο ιστορίες: η μία είναι έξω από το μυαλό, όπου βλέπουμε τον οικογενειάρχη να δουλεύει μέχρι αργά για να συντηρήσει τη γυναίκα και την κόρη του και να αποφασίζει αν θα τους αγοράσει ένα σπίτι για να μπορέσουν να μετακομίσουν από το διαμέρισμά τους. Η άλλη αφήγηση διαδραματίζεται μέσα στο μυαλό του, όπου ο Dusty και η Piper διασχίζουν τον κόσμο και τον θεραπεύουν. Αυτά τα δύο γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους, δείχνοντας την αιτία από το εσωτερικό και το αποτέλεσμα στο εξωτερικό.

Το μυαλό απεικονίζεται ως ένας ολόκληρος πολιτισμός, που κατοικείται από αβγοειδείς φυσικές παραστάσεις απόψεων, οι οποίες προσφέρουν κάποια ιδιόρρυθμα σχόλια για τις προσωπικές πεποιθήσεις του ανθρώπου, ακόμη και για ιδέες που έχει απορρίψει. Οι ίδιοι οι κύριοι χαρακτήρες είναι εξίσου ασυνήθιστοι στο σχεδιασμό, ειδικά ο Jester και τα τσιράκια του μοιάζουν σαν να βγήκαν από τσίρκο που περιλαμβάνει ρομπότ. Ο πιο παράξενος είναι ο Dusty, αφού μοιάζει να έχει σχεδιαστεί από πεντάχρονο παιδί. Τα σχέδιά τους προσδίδουν μια καρτουνίστικη αίσθηση στον κόσμο που κατοικούν και επίσης ξεχωρίζουν, αφού τα τρισδιάστατα μοντέλα τους ξεπροβάλλουν σε μια επιφάνεια 2,5D. Υπάρχουν επίσης δύο καταστάσεις του μυαλού — ανοιχτές και κλειστές — τις οποίες οι παίκτες μετακινούνται από και προς χρησιμοποιώντας διακόπτες οπτικής γωνίας. Αυτοί μεταβάλλουν την κατάσταση του κόσμου του μυαλού και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα πλάσματα που μοιάζουν με αυγά μιλούν για τα αντίστοιχα θέματά τους. Οι αλλαγές είναι εμφανείς στις χρωματικές παλέτες, με το “κλειστό μυαλό” να χαρακτηρίζεται από έναν συννεφιασμένο ουρανό με πράσινο ή κίτρινο γρασίδι που καλύπτει το τοπίο, ενώ το “ανοιχτό μυαλό” μετατρέπει τόσο τον ουρανό όσο και το έδαφος σε ένα πορτοκαλί χρώμα, με τα αστέρια να γεμίζουν διακριτικά τον σκοτεινό ουρανό.

Το παιχνίδι παρουσιάζει έναν μελωδικό κόσμο τόσο στη μουσική όσο και στα ηχητικά εφέ. Ορισμένες γέφυρες είναι φτιαγμένες από πλήκτρα πιάνου που παίζουν καθώς πατάτε πάνω τους. Ακόμα και οι κανονικές ετοιμόρροπες γέφυρες έχουν αυτό το εφέ όταν τρέχετε πάνω στις ξύλινες σανίδες. Η πανίδα συχνά εκπέμπει ένα μελωδικό βουητό όταν χτυπιέται και ακόμη και τα περιβαλλοντικά ηχητικά εφέ, όπως η βροχή, οι σπίθες των λαμπτήρων ή η φωτιά των πυραύλων, συγχρονίζονται με την ατμόσφαιρα της μουσικής. Η ίδια η ατμόσφαιρα ποικίλλει από ένα χαλαρωτικό ρυθμό κατά την εξερεύνηση μέχρι βομβαρδιστική τζαζ στη μάχη. Η καλύτερη μουσική, ωστόσο, συνοδεύει τις μάχες με τα αφεντικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Jester, οι ενέργειες του οποίου εκφράζονται κατάλληλα από τα δυνατά και εμπνευσμένα από τα metal rock φωνητικά του. Τα μελωδικά στοιχεία μπλέκονται επίσης με τα στοιχεία της ιστορίας, συγκεκριμένα με τον οικογενειάρχη και το πάθος του για τα μουσικά όργανα που έχει αφήσει πίσω του.

Το gameplay, αν και απλό και εύκολο στην αρχή, γίνεται πολύ πιο προκλητικό και δημιουργικό. Εξερευνάτε τον κόσμο μέσα από μια οπτική γωνία από πάνω προς τα κάτω, λύνοντας σχετικά εύκολους γρίφους και περιηγούμενοι σε κινούμενες πλατφόρμες που ονομάζονται μπλοκ σκέψης. Για να μη γίνουν τα πράγματα βαρετά, υπάρχουν μοναδικά τμήματα, όπως η πλοήγηση σε έναν λαβύρινθο με γρίφους ή η επίλυση του εγκλήματος του ποιος έριξε αναίσθητο έναν τοπικό σερίφη. Θα πρέπει να αλλάξετε την κατάσταση του κόσμου από ανοιχτή σε κλειστή με διακόπτες οπτικής για να ταξιδέψετε σε ορισμένες περιοχές, αλλά όλα αυτά είναι αρκετά απλά στην πράξη. Υπάρχουν επίσης προαιρετικά συλλεκτικά αντικείμενα που ονομάζονται θραύσματα μνήμης, τα οποία ξεκλειδώνουν αναμνήσεις από το παρελθόν του οικογενειάρχη που δίνουν την εικόνα για την παρούσα κατάσταση και την προσωπικότητά του.

Το Figment 2: Creed Valley είναι ένα από τα εκπληκτικά παιχνίδια του είδους των περιπετειών δράσης. Ξεκινάει απλά και διατηρεί μέρος αυτής της απλότητας όταν πρόκειται για το gameplay. Η ιστορία γίνεται τελικά πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα και η μάχη γίνεται διασκεδαστική. Για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού με την πρώτη φορά χρειάστηκαν περίπου τεσσεράμισι ώρες, αν και η προσπάθεια να πάρετε κάθε συλλεκτικό αντικείμενο σίγουρα θα αυξήσει τον χρόνο παιχνιδιού. Ωστόσο, πρόκειται για ένα παιχνίδι που πιθανότατα θα θέλετε να ξαναπαίξετε μόνο και μόνο για να ζήσετε για άλλη μια φορά τη φανταστική ιστορία.

Μπορείτε να δείτε πως είναι το παιχνίδι στο παρακάτω βίντεο

YouTube player

What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση