17 συμβουλές για να προσαρμόσετε την κονσόλα σας  Xbox Series X, Series S 

How to

Από τη ρύθμιση της απομακρυσμένης αναπαραγωγής μέχρι την αυτόματη σύνδεση με το αγαπημένο σας χειριστήριο, δείτε πώς θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την κονσόλα σας. 

Αν είστε  κάτοχος μιας  κονσόλας Xbox Series X ή Series S, τότε ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τις ρυθμίσεις για να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε και μερικές λιγότερο γνωστές λειτουργίες που αξίζει να δείτε. 

1. Αποκτήστε την εφαρμογή Xbox Mobile App 

Η επανασχεδιασμένη εφαρμογή Xbox για Android ή iOS είναι απαραίτητη. Αν δεν έχετε ρυθμίσει ακόμα το νέο σας Xbox, η εφαρμογή είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε (μπορείτε να διαβάσετε πώς εδώ https://www.xboxhellas.gr/?p=1224 ). Σας δίνει επίσης πρόσβαση στους φίλους σας και στη συνομιλία, σας επιτρέπει να επιλέγετε παιχνίδια και να ενεργοποιείτε λήψεις από απόσταση και προσφέρει πρόσβαση σε στιγμιότυπα οθόνης και καταγεγραμμένα βίντεο παιχνιδιού από το Xbox σας για εύκολη κοινή χρήση. Το καλύτερο από όλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Xbox Remote Play για να μεταδώσετε παιχνίδια από την κονσόλα σας στο τηλέφωνο ή το tablet σας (περισσότερα σχετικά αργότερα). 

Photo: Microsoft

2. Προσαρμογή της αρχικής οθόνης 

Δεν υπάρχει λόγος να βλέπετε την προεπιλεγμένη αρχική οθόνη όταν μπορείτε να την προσαρμόσετε. Στην αρχική οθόνη, πατήστε το κουμπί View (αυτό στα αριστερά που μοιάζει με δύο παράθυρα) και θα εμφανιστούν οι ρυθμίσεις Προσαρμογή αρχικής οθόνης. Μπορείτε να ρυθμίσετε τη σειρά που προτιμάτε, να επιλέξετε χρώματα, φόντα, ακόμα και θέματα. Στο θέμα & κίνηση, μπορείτε να επιλέξετε ανοιχτά ή σκούρα θέματα ή να βάλετε τα πράγματα να αλλάζουν αυτόματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας. 

 Μια επιλογή που δεν πρέπει να χάσετε είναι η προσαρμογή του μενού που εμφανίζεται πατώντας το Home button (το κεντρικό κουμπί με το σήμα του Xbox), η οποία σας επιτρέπει να επιλέξετε τη σειρά των προτιμήσεων σας στο μενού που εμφανίζεται κάθε φορά που πατάτε το κουμπί Xbox. 

3. Μεταφορά παιχνιδιών από την κονσόλα Xbox One 

Μπορείτε να βρείτε όλα τα παλιά παιχνίδια που έχετε στην κατοχή σας από την προηγούμενη κονσόλα Xbox πατώντας το κουμπί Xbox και επιλέγοντας Τα παιχνίδια και οι εφαρμογές μου (My Games & Apps) > Πλήρης βιβλιοθήκη (Full Library)> Ιδιόκτητα παιχνίδια (All Owned Games). Αν και μπορείτε να κατεβάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα παιχνίδια, θα είναι πολύ πιο γρήγορο να τα μεταφέρετε από την παλιά σας κονσόλα. Για να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι το Xbox One και η νέα σας Series X ή S είναι ενεργοποιημένα και συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi. Στο νέο Xbox σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings)> Σύστημα (System) > Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και μεταφορά ( Backup and Transfer) > Μεταφορά μέσω δικτύου (Network Transfer) στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή Να επιτρέπεται η μεταφορά δικτύου, επιλέξτε την παλιά σας κονσόλα, επιλέξτε τι θέλετε να αντιγράψετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Αντιγραφή επιλεγμένων για να ξεκινήσει η διαδικασία. 

4. Επιλέξτε τις σωστές ρυθμίσεις οθόνης 

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες της νέας σας κονσόλας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η οθόνη σας είναι ρυθμισμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στις Ρυθμίσεις ( Settings) > Γενικά (General) > Επιλογές εμφάνισης & τηλεόρασης (TV & Display Options), όπου θα βρείτε τα πάντα, από ρυθμίσεις ανάλυσης έως ρυθμό ανανέωσης και βαθμονόμηση HDR. Ελέγξτε τις λεπτομέρειες της τηλεόρασης 4K για να μάθετε τι μπορεί να κάνει η τηλεόρασή σας και φροντίστε να εκτελέσετε τη διαδικασία βαθμονόμησης. Αν νομίζετε ότι δεν λαμβάνετε τις πλήρεις δυνατότητες, τότε ελέγξτε το καλώδιο και τη θύρα στην οποία συνδέετε την τηλεόρασή σας για να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο υποστηρίζουν HDMI 2.1 (μόνο τα νεότερα μοντέλα τηλεοράσεων έχουν υποστήριξη για HDMI 2.1). 

5. Προσαρμογή του χειριστηρίου σας 

Μπορείτε να ρυθμίσετε τις προτιμήσεις του χειριστηρίου σας ώστε να καθορίσετε τι θα κάνει το κάθε κουμπί, να αντιστρέψετε τα χειριστήρια ή να αλλάξετε την ένταση της δόνησης. Για να επιλέξετε όλα αυτά και πολλά άλλα, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις ( Settings) > Συσκευές και συνδέσεις (Devices & Connections) και επιλέξτε Αξεσουάρ (Accessories ) και Ρύθμιση Παραμέτρων (Configure). Έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε πολλαπλά προφίλ με διαφορετικά πρότυπα ελέγχου, ώστε να μπορείτε να ορίσετε μια ειδική διάταξη για shooters και μια άλλη για προσομοιωτές πτήσης, για παράδειγμα. 

6. Συνδέστε τον χειριστήριο με το προφίλ σας 

Μπορείτε να συνδέσετε το χειριστήριο με το προφίλ σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε απλώς να ενεργοποιήσετε το χειριστήριο και το Xbox θα σας συνδέσει αυτόματα. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το χειριστήριο που θέλετε να συνδέσετε και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings) > Λογαριασμός (Account) > Σύνδεση, ασφάλεια και PIN (Sign-In, Security & Passkey), βρείτε την επιλογή, Αυτό το χειριστήριο συνδέεται (This Controller Signs In). 

7. Χρησιμοποιήστε τα χειριστήρια από το Xbox One σας 

Μιας και αναφερόμαστε στο θέμα των χειριστηρίων, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε παλιό χειριστήριο Xbox One βρίσκεται στην κατοχή σας με τη νέα σας κονσόλα. Είναι εύκολο να τα συνδέσετε. Κρατήστε πατημένο το μικρό, κυκλικό κουμπί δίπλα στη θύρα USB της νέας σας κονσόλας μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει το κουμπί λειτουργίας (power button) και, στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το μικρό, κυκλικό κουμπί στο επάνω μέρος του χειριστηρίου Xbox One μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει το κουμπί Xbox. Όταν το αναβοσβήσιμο σταματήσει, είναι συγχρονισμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν. 

8. Αναπαραγωγή Blu-ray στην κονσόλα Xbox Series X 

Το Xbox Series X μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray 4K, αλλά δεν έχει εγκατεστημένη την απαραίτητη εφαρμογή από προεπιλογή. Μπορείτε να επιλέξετε να την κατεβάσετε από το Microsoft Store, αλλά θα σας ζητηθεί επίσης να το κάνετε όταν εισάγετε για πρώτη φορά έναν δίσκο Blu-ray. 

9. Εξοικονόμηση ενέργειας 

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings) > Γενικά (General)> Επιλογές παροχής ενέργειας ( Power Mode & Startup) , εδώ μπορείτε να αποφασίσετε πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είστε ανενεργοί για να απενεργοποιηθεί η κονσόλα (η προεπιλογή είναι μία ώρα). Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεταξύ της Άμεσης ενεργοποίησης και της Εξοικονόμησης ενέργειας. Αν θέλετε να ελέγχετε την κονσόλα σας εξ αποστάσεως, να την ενεργοποιείτε με φωνητικές εντολές και να μπαίνετε στη δράση το συντομότερο δυνατό, επιλέξτε Instant-On. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια, τότε επιλέξτε το δεύτερο

Photo: Microsoft

10. Καταγράψτε στιγμιότυπα οθόνης και βίντεο (ή όχι) 

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις λήψης μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις (Settings) > Προτιμήσεις (Preferences) > Καταγραφή και κοινή χρήση (Capture & Share). Ρυθμίστε τη διάρκεια του βίντεο παιχνιδιού που θέλετε να καταγράψετε, την προτιμώμενη ποιότητα, τον τόπο αποθήκευσης και αν θέλετε να ανεβάσετε τα κλιπ στο cloud για εύκολη πρόσβαση στην εφαρμογή Xbox για κινητά. Μπορείτε επίσης να πατήσετε την επιλογή Αντιστοίχιση κουμπιών (Button Mapping) για να αποφασίσετε πώς ακριβώς λειτουργεί το κουμπί κοινής χρήσης. Ενώ μπορείτε να κάνετε λήψη σε 4K με HDR, να θυμάστε ότι αυτά τα αρχεία βίντεο θα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. 

 Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι λήψεις, μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε τελείως, ρυθμίζοντας την επιλογή Allow Game Captures (Να επιτρέπεται η καταγραφή παιχνιδιών) στη ρύθμιση Don’t Capture (Να μην καταγράφεται). 

11. Ορίστε μια υπενθύμιση διαλείμματος 

Είναι εύκολο να χαθείτε στα παιχνίδια για ώρες κάθε φορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στις αρθρώσεις, κουρασμένα μάτια και προβλήματα στην μέση. Για να βεβαιωθείτε ότι θα ξεπιάνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορείτε να ορίσετε υπενθυμίσεις για να κάνετε διαλείμματα. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις (Settings) > Προτιμήσεις ( Preferences) > Υπενθύμιση για διάλειμμα (Break Reminder). Κάθε μισή ώρα μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό, αλλά μπορείτε να επιλέξετε σε διαστήματα των 30 λεπτών έως και κάθε δύο ώρες. Θα λάβετε μια  ειδοποίηση για να κάνετε διάλειμμα με αυτό το πρόγραμμα. 

12. Κερδίστε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο 

Μπορείτε να συνδέσετε οποιονδήποτε εξωτερικό σκληρό δίσκο USB 3.1 στη  κονσόλα Xbox και να τον χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση παιχνιδιών, στιγμιότυπων οθόνης και βίντεο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε από τη Microsoft την Seagate Storage Expansion Card  (γύρω στα 250 ευρώ το 1 ΤΒ), η οποία υποστηρίζει την ταχύτητα και τις επιδόσεις του εσωτερικού σκληρού δίσκου SSD (Solid-State Drive) του Xbox. 

Προσοχή ο εξωτερικός USB δίσκος δεν υποστηρίζει την αναπαραγωγή παιχνιδιών Next-Gen δηλαδή των παιχνιδιών με την ένδειξη X/S 

13. Εύρεση βελτιστοποιημένων παιχνιδιών για τα Series X ή S 

Ορισμένα παιχνίδια έχουν βελτιστοποιηθεί για τις κονσόλες Xbox Series X και S, πράγμα που σημαίνει βελτιωμένα γραφικά, υψηλότερους ρυθμούς καρέ και ταχύτερους χρόνους φόρτωσης. Τα παιχνίδια που υποστηρίζουν Smart Delivery θα ενημερώνονται αυτόματα στη νέα σας κονσόλα και θα δείτε ένα εικονίδιο X/S στο εξώφυλλο του παιχνιδιού στη βιβλιοθήκη σας. Μπορείτε να τα δείτε όλα πηγαίνοντας στην ενότητα Τα παιχνίδια και οι εφαρμογές μου (My Games & Apps) > Παιχνίδια (Games) και επιλέγοντας τύποι κονσόλας από το φίλτρο στην κορυφή. Μπορείτε επίσης να φιλτράρετε τα παιχνίδια στο κατάστημα πατώντας X για να ανοίξετε το Φίλτρο  και επιλέγοντας Xbox One X/S Enhanced στην ενότητα Δυνατότητες. 

14. Ρύθμιση απομακρυσμένης αναπαραγωγής (Remote Play) 

Μπορείτε να παίζετε παιχνίδια στο Xbox Series X ή Series S εξ αποστάσεως σε ένα τηλέφωνο ή tablet Android ή σε ένα iPhone ή iPad, κάτι που είναι βολικό αν κάποιος άλλος απασχολεί την τηλεόραση. Για να το δοκιμάσετε, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings) > Συσκευές και συνδέσεις (Devices & Connections) > Απομακρυσμένες δυνατότητες και τσεκάρετε το πλαίσιο για την ενεργοποίηση των απομακρυσμένων λειτουργιών στο Xbox σας. Πρέπει επίσης να ρυθμίσετε τη λειτουργία ενέργειας στο πεδίο Γενικά > Λειτουργία ενέργειας και εκκίνηση σε Άμεση ενεργοποίηση (έχουμε αναφέρει παραπάνω το πως). Όταν γίνει αυτό, ανοίξτε την εφαρμογή για κινητά στο τηλέφωνο ή το tablet σας και πατήστε Η βιβλιοθήκη μου > Κονσόλες και πατήστε Σύνδεση κάτω από το Xbox Series X ή S. Μπορείτε επίσης να παίξετε εξ αποστάσεως σε έναν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή με Windows 10 ανοίγοντας την εφαρμογή Xbox για PC, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Κονσόλες και επιλέγοντας το Xbox σας. 

Photo: Microsoft

15. Ενεργοποίησε το Co-pilot 

Η λειτουργία co-pilot σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε δύο χειριστήρια σαν να ήταν ένα χειριστήριο, με τον πλήρη έλεγχο της δράσης στην οθόνη και από τα δύο, κάτι που μπορεί να είναι πολύ βολικό αν ένας παίκτης χρειάζεται βοήθεια. Για να την ενεργοποιήσετε, πατήστε το κουμπί Xbox για να εμφανιστεί ο οδηγός και επιλέξτε  Ρυθμίσεις (Settings) > Προσβασιμότητα (Accessibility) > Χειριστήριο (Controller). Επιλέξτε Ρυθμίσεις Co-pilot (Co-pilot settings), επιλέξτε Ενεργοποίηση Co-pilot (Turn on Co-pilot) και επιλέξτε το χειριστήριο του συμπαίκτη σας. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ξανά στο ίδιο μενού. 

16. Σταματήστε τις ‘’ενοχλητικές’’ αναδυόμενες ειδοποιήσεις 

Τα αναδυόμενα παράθυρα μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή όταν παίζετε ή παρακολουθείτε μια ταινία στο Xbox, ενώ υπάρχουν και ορισμένες ειδοποιήσεις που πιθανότατα δεν σας ενδιαφέρει καθόλου να λαμβάνετε. Πατήστε Ρυθμίσεις (Settings) > Προτιμήσεις (Preferences) > Ειδοποιήσεις (Notifications). Ρίξτε μια ματιά στις ειδοποιήσεις του Xbox και μπορείτε να αποφασίσετε για τις ειδοποιήσεις που θέλετε να λαμβάνετε και να δημιουργήσετε διαφορετικούς κανόνες για αυτές. Αξίζει επίσης να το κάνετε στην εφαρμογή Xbox στο τηλέφωνό σας (αν την έχετε εγκαταστήσει), πατώντας το Gamertag σας και, στη συνέχεια, Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις. 

17. Βρείτε δωρεάν παιχνίδια 

Τα παιχνίδια μπορεί να είναι ακριβά (αν δεν έχεις Game Pass). Αν θέλετε να παίξετε κάτι, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά δωρεάν παιχνίδια, το multiplayer του Halo: Infinite είναι εντελώς δωρεάν, για παράδειγμα. Για να βρείτε περισσότερα, ανοίξτε την εφαρμογή Store, μεταβείτε στην ενότητα Games και επιλέξτε Top Free. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε Αναζήτηση και να πληκτρολογήσετε ” free ” στο πλαίσιο για να δείτε την πλήρη λίστα. 

What’s your Reaction?
+1
4
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση