NBA 2K24 (XBOX Series X) (Review)

Reviews

ΤΙΤΛΟΣ: NBA 2K24 (XBOX Series X)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 8 Σεπτεμβρίου 2023
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: VISUAL CONCEPTS
ΕΚΔΟΤΗΣ: 2K
ΕΙΔΟΣ: BASKETBALL SIMULATION (SPORTS GAME)

Έφτασε και φέτος η εποχή λοιπόν που ο πασίγνωστος τίτλος μπάσκετ
της 2Κ, έκανε την εμφάνισή του στις οθόνες μας και σήμερα θα δούμε μαζί τι νέο
μας προσφέρει.
Η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάμε για την 2K, δύο πράγματα μας έρχονται
κατευθείαν στο μυαλό. Το πρώτο είναι το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι
μπάσκετ και ταυτόχρονα τα VC Coins, το ψηφιακόνόμισμα δηλαδή που πολλές
φορές αναγκάζει έναν παίκτη να ανοίξει το πραγματικό του πορτοφόλι και να πληρώσει. Αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε παρακάτω.
Το παιχνίδι φέτος λοιπόν είναι αφιερωμένο σε ένα θρύλο του NBA, που έφυγε τόσο νωρίς από
κοντά μας και δεν είναι άλλος από τον τεράστιο Kobe Bryant. Οι εκδόσεις λοιπόν που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες είναι η απλή (NBA 2K24 Kobe Bryant Edition), η Premium (NBA 2K24 Black Mamba
Edition) και η επετειακή (NBA 2K24 25th Anniversary Edition), οι οποίες φυσικά έχουν η καθεμία
διαφορετικό και ανάλογο περιεχόμενο, σύμφωνα με την τιμή τους.

ΓΡΑΦΙΚΑ – ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:
Είναι ξεκάθαρο ότι όταν μιλάμε για γραφικά και 2Κ, η δουλειά δε μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από εντυπωσιακή.
Φέτος λοιπόν μας συστήθηκε μια νέα μηχανή, η ProPlay Technology, η οποία κάνει το εξής
μοναδικό. Ενσωματώνει τις πραγματικές, signature κινήσεις των αστέρων του NBA, μέσα στο παιχνίδι, εκτοξεύοντας το ρεαλισμό στα ύψη, κάνοντας ταυτόχρονα την αναγνώριση τους, μέσα από τις κινήσεις τους στο παρκέ, πανεύκολη.
Ωστόσο, όταν μιλάμε για το οπτικό κομμάτι, σαφώς και δε σταματάει εδώ η εξέλιξη, αφού έχουν προστεθεί περισσότερα νέα animations, video replays, ξεχωριστές στιγμές μέσα από κάθε αγώνα μετά τη λήξη κάθε περιόδου, νέες αντιδράσεις παικτών, ακόμα πιο ενεργό κοινό, ενώ και οι τηλεοπτικές εκπομπές στο ημίχρονο, έρχονται να συνθέσουν και να προβάλουν έναν απόλυτα ρεαλιστικό αγώνα NBA στην οθόνη σας και να σας ικανοποιήσουν στο έπακρο.

GAMEPLAY:
Ο συγκεκριμένος τομέας φέτος είναι πολύ δυνατός από την πρώτη ματιά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ ομαλός και απόλυτα ισορροπημένος ταυτόχρονα, δίνοντας ξεκάθαρη έμφαση στα στατιστικά αθλητών και τις δυνατότητές τους, μέσω badges, σε συνδυασμό με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να γίνουν ακόμα πιο ρεαλιστικές οι φάσεις μέσα στους αγώνες. Έτσι πλέον οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα δεδομένα, μαζί με τη λογική και το μυαλό τους, για να βγάλουν άμυνες ή επιθέσεις.
Για παράδειγμα, ένα πεντάρι σαν το Jokic δε γίνεται να τον αφήνει κάποιος να σουτάρει στο τρίποντο ανενόχλητος, γιατί είναι σέντερ υποτίθεται και ψηλός, ενώ γενικότερα οι διάφορες κινήσεις που περιλαμβάνουν π.χ. alley-oops, euro-steps, ποσταρίσματα, καρφώματα κλπ., θα πρέπει ομοίως να υπάρχουν στο ρεπερτόριο του κάθε αθλητή, για να επιτευχθούν.Γενικά η ισορροπία στα στατιστικά όλων των αθλητών δεν επιτρέπει φέτος τη δημιουργία υπερ- παικτών που κάνουν τα πάντα, σε άμυνα και επίθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για το MyCareer mode.
Το μοναδικό μειονέκτημα που παρατηρήθηκε φέτος ήταν η έλλειψη αρκετών φάσεων στο
λεγόμενο αιφνιδιασμό, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστικό του NBA και παράγει διασκέδαση και ικανοποίηση, ακόμα και στην πραγματικότητα.

ΗΧΟΣ:
Στον τομέα του ήχου σαφώς και δε χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού ο τίτλος είναι μακράν από τους κορυφαίους σε αυτόν, με δεκάδες τραγούδια της ραπ κυρίως και φοβερή μουσική επένδυση γενικότερα. Παράλληλα ο σχολιασμός και η ατμόσφαιρα του γηπέδου δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Απλά δυναμώστε τα ηχεία σας.

MODES:
Για το περιεχόμενο των modes, οι αλλαγές δεν είναι πολλές, ωστόσο αυτά που θα μονοπωλήσουν πάλι το ενδιαφέρον είναι το MyCareer mode, όπου κάποιος μπορεί να φτιάξει έναν παίκτη όπως θέλει εκείνος, με σκοπό να τον κάνει GOAT του NBA, ξεπερνώντας τον Michael Jordan στη σχετική λίστα. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να παίξει Offline παιχνίδια στο NBA με την ομάδα που θα επιλέξει, να αναμετρηθεί σε ματς των 3vs3 στη νέα πόλη, που σχεδιάστηκε εκ νέου ή να παίξει ματς των 5vs5 στο
REC ή στο PRO-AM (3vs3/5vs5). Όλα όσα αφορούν τη βελτίωση του παίκτη όμως απαιτούν φυσικά VC Coins, που θα γίνει ξεχωριστή αναφορά για αυτά παρακάτω.

Επίσης μια άλλη επιλογή είναι το MyTeam, όπου μέσα από διάφορα online και offline modes, μπορεί κάποιος να φτιάξει την ομάδα των ονείρων του, με τους παίκτες που θέλει, από τότε που δημιουργήθηκε το NBA μέχρι και σήμερα. Όμως και εδώ η τάση που κυριαρχεί είναι, μέσω των VC Coins ή των MT Points, η Pay To Win επιλογή.
Επιπρόσθετα δε λείπει ακόμα και φέτος η αντίστοιχη περσινή Jordan’s Challenge, που κάποιος έπαιζε τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του Michael. Ο αθλητής που επιλέχθηκε λοιπόν να ξετυλίξει, μπροστά στις οθόνες των παικτών, την ιστορία του, όπως είναι ήδη προφανές, είναι ο Kobe Bryant, μέσω του mode Μamba Moments.
Επίσης το MyEras έρχεται και φέτος να βάλει τους παίκτες στην ιστορία του NBA, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίξει την Modern Era, Lebron Era, Kobe Era, Jordan Era και την Magic vs Bird Era, όπου ζωντανεύουν οι εκάστοτε κόντρες, οι συνθέσεις των ομάδων και η ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, έχοντας ο παίκτης τον απόλυτο έλεγχο της εκάστοτε ομάδας που επιλέγει. Φυσικά και φέτος κάποιος μπορεί να αναρριχηθεί στο NBA Online από την 10η κατηγορία προς την κορυφή, παίζοντας Online games με άλλους παίκτες και συμμετέχοντας σε αγώνες με συγκεκριμένους περιορισμούς, ανάλογα με τη δυναμικότητα της κάθε ομάδας που διαλέγει, έχοντας ως υποχρέωση να παίζει με ομάδες από όλα τα Tiers. Τέλος για τους λάτρεις του γυναικείου μπάσκετ υπάρχει και το WNBA, ενώ το 2ΚTV θα βρίσκεται και φέτος εδώ για συνεντεύξεις, νέα, tips και διαγωνισμούς, ώστε να εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο την όλη μπασκετική εμπειρία.

VC COINS:
Άφησα το θέμα των VC Coins ξεχωριστά, γιατί θέλω να κάνω ένα μικρό σχόλιο. Η 2K βλέποντας τα έσοδά της να εκτοξεύονται, μέσω των ψηφιακών αγορών με το νόμισμα της, φέτος το έκανε πιο έντονο από ποτέ. Δηλαδή εκτός από την επιλογή να φτιάξει κάποιος έναν αθλητή και να τον πάει από 60 rating απευθείας στο 85, που είναι το ανώτατο όριο αρχικά (έπειτα μέσω Quests φυσικά και μπορεί να φτάσει στο 99), μπορεί να το πετύχει μόνο με VC Coins, από το πρώτο κιόλας λεπτό. Έτσι θα αποκτήσει
ένα τεράστιο πλεονέκτημα με την επιλογή αυτή να παίζει από την αρχή με 85 rating, ενάντια σε αυτούς που δεν θα επιλέξουν να πληρώσουν εξτρά χρήματα από την τσέπη τους και θα αρχίσουν από το 60 rating και θα ανέβουν σταδιακά. Ωστόσο είναι τόσοι πολλοί αυτοί οι παίκτες που πληρώνουν τελικά, που στην ουσία είναι οι ίδιοι που επέβαλαν αυτήν την επιλογή, αφού είχε τεράστια ανταπόκριση και μηδαμινή
αποδοκιμασία. Γιατί ακόμα και αυτοί που γράφουν αρνητικά, στο τέλος συμβιβάζονται από την επιθυμία τους να παίξουν μπάσκετ και να κερδίσουν πληρώνοντας…
Αυτό που έκανε φέτος ωστόσο τεράστια αρνητική εντύπωση ήταν το επιπρόσθετο γεγονός του MyTeam, όπου στο ίδιο μήκος κύματος με παραπάνω, η 2K κατάργησε το Auction House, εκεί όπου οι
παίκτες πουλούσαν μεταξύ τους τις κάρτες που δεν ήθελαν, έναντι MyTeam Points και το αντικατέστησαν με το Player Market, όπου πλέον όλες οι κάρτες παικτών αγοράζονται είτε με VC Coins, είτε με MT Points, που δυστυχώς και αυτά κυκλοφορούν πλέον σε πακέτα προσφορών, για αγορά με πραγματικά χρήματα.
Ειλικρινά η φετινή στάση της 2K στο θέμα των VC Coins/MT Points γενικότερα εξόργισε ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς παίκτες, καθότι έβαλε στο παιχνίδι ξεκάθαρα την επιλογή Pay to Win, πιο προκλητικά από ποτέ, στα δύο μάλιστα πιο δημοφιλέστερα modes του παιχνιδιού.

ΓΕΝΙΚΑ:
Ο απόλυτος εξομοιωτής μπάσκετ είναι και φέτος εδώ, για να κάνει και τον πιο απαιτητικό παίκτη να σηκωθεί από τον καναπέ του σε ένα buzzer – beater ή σε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα. Με βελτιώσεις σε οπτικό τομέα και gameplay, με ήχο που τα σπάει και ρεαλισμό στα ύψη, ο νέος τίτλος της 2Κ έρχεται να υπογράψει και φέτος τις απόλυτες βραδιές NBA. Και φυσικά άφησα επίτηδες το καλύτερο για το τέλος. Μια απαίτηση λοιπόν που ήταν διακαής πόθος των παικτών έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Η επιλογή Cross – Play ήρθε για να μείνει, ανεβάζοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό παικτών σε κάθε κονσόλα χωριστά, σε εκατομμύρια ταυτόχρονους παίκτες, που θα κονταροχτυπηθούν και φέτος στα γήπεδα της 2Κ, εκτοξεύοντας την εμπειρία και τη διασκέδαση στα ύψη.
Μοναδικό μελανό σημείο του τίτλου, αλλά πολύ σοβαρό και ενοχλητικό πλέον, η Pay To Win επιλογή σε MyCareer και MyTeam modes και η συνεχής, προοδευτική απαίτηση για χρήση VC Coins, που αναγκάζει πολλούς παίκτες να προβαίνουν σε αγορές με πραγματικά χρήματα.

Mamba out…

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση